måndag 6 oktober 2008

Musik ska byggas utav glädje


Pianot i vardagsrummet härstammar från Filipsborg Herrgård som ligger vid Kalixälvens mynning och sägs vara tillverkat runt 1870-talet.

Men ni skulle höra hur det låter när man spelar på det. Pianot har visserligen "några år på nacken" och visst finns det "delar av det" som man fortfarande kan spela på men de flesta partierna låter inte bra. Jag hade en gång hit en pianostämmare från Seskarö, som meddelade att det skulle "kosta skjortan", dvs runt 20 000:-, att renovera det så nu får det stå här och se fint ut.Filipsborg herrgård (Jag tog denna bild vid en båttur uppför älven sommaren 2006.)


"På 1878 års karta kallades den höjd där Filipsborgs herrgård ligger för Sjöbodberget. I början av 1800-talet torde byggandet av ett hus på "berget" ha startats av fanjunkaren Carl Gustaf Lundholm för att finnas på platsen 1820 när Johan Jacob Rutberg återköpte hemmanet.
I de gamla handlingarna finns namnet Rackelsborg för platsen. Någon Rakel har jag inte hittat men namnet kan också komma av ordet "racklig" i kalixbondskan som betyder att något är skrotigt eller stökigt.
Rutberg behöll hemmanet till 1836 då han sålde det till provinsialläkaren Philip Kleinschmidt. Därefter byttes namnet till Philipsborg. Kleinschmidt ägde hemmanet till sin död 1852 samt änkan några år därefter.
Johan Petter Sundberg var bonde under åren 1855 till 1868 då Per Adolf Svanberg blev ägare. Den Svanbergska epoken upphörde 1985 då nuvarande ägare övertog och rustade upp det förfallna huset som nu inrymmer restaurang."
(Info hämtat från: http://wb323157.bahnhofbredband.se/filipsbo.html )

2 kommentarer:

eva sa...

Hej! Så kreativ Du är :o) En tanke slår mig: hur lyckas Du behålla nystanet intakt med lilla Charlie i huset? Kramas från mig //eva

Drömmar och verklighet sa...

Ja du Eva Det gäller att passa på när lille Charlie sover eller gnager på nå´t litet ben och när han är vaken så finns alla sådana saker noga undanstoppade i en liten korg som står på en hylla utom räckhåll för några tassar. Det finns ju fler i familjen som gillar nystan ;-)