onsdag 31 december 2008

Gott slut och GOTT NYTT ÅR !

Nu är det slut, året 2008. Ett år som bara swishat förbi.
2009 ska bli ett år där vi ska ta vara på alla ljusglimtar i vår tillvaro. Att varje morgon se den nya dagen fylld med möjligheter och ta vara på dessa. Att inse att varje dag är fylld av glädjeämnen, som att träffa gamla och nya vänner, människor som vi tycker om , att vi får se solens strålar på himlen eller att vi får möjlighet att gå ut i vår rena natur och mycket mycket mer. Så nu ska vi NJUTA ! Fast jag hoppas att nästa år går i ett lite långsammare tempo så jag kan träna riktigt mycket på att njuta av livet, det lilla goda som finns i varje ny dag.
Gott slut och Gott Nytt År till er alla!

söndag 28 december 2008

Åh så härligt...

...det är att vara ledig. Att bara strosa omkring och göra det man vill.
Man kan:
*Sova ut på morgonen (fast ut o pinka hunden en sväng vid fem måste man ju för att sen gå tillbaka till kojs)
*Gå i pyjamasen hur länge som helst.
*Gå på långa skogspromenader med hunden som springer lös och spårar renar och andra hundar.
*Åka på mellandagsrea (inga fynd än men imorgon tar vi nya tag)
*Läsa en bok (om hunduppfostran)
*Äta chokladpraliner (julklappschokladen).
*Besöka vänner och bekanta, en del som man inte sett på flera år (och ändå känns det som igår när man ses trots det är minst 7-8 år sen sist).
* Lägga ett 1000 bitarspussel.

Inga måsten bara slappa och ta dagen som den kommer.
Jag har förmånen att få vara ledig ända till den 7 januari då jag börjar jobba igen och det känns alldeles fantastiskt underbart !!!
Kram på Er och Gott slut !

torsdag 25 december 2008

Lilla och stora julafton !


God Jul och god forsättning !
I förrgår var det lilla julafton här i huset. Vi är några vänner som samlas varje år den 23:e för blöta eller dopp i grytan som man också säger. Det är en tradition sedan 11 jular tillbaka, det har varierat lite kring vilka som samlats men det är alltid lika trevligt. Även detta år. Blötan ska ätas samma dag som skinkan görs och vi doppar så klart i skinkspadet. Tomten brukar också vara förbi med några julgåvor som vi ger till varandra.
Dan före dan ska ju även granen kläs, så här ser den ut i år. Om jag hade fått bestämma så hade den varit aaaaaningens tätare och haft fler grenar men man tager vad man får :-)

Julgranen 2008.

Denna lilla ängel har hängt i granen i många år. Jag fick den när jag var liten, den skulle vara i granen på dagarna och om natten skulle de (en blå, en rosa och en vit) sova utmed mig på huvudkudden, Ja tänk vilka ideer man kan ha som barn. Numer bor de helt och hållet i granen, dygnet runt.

Tomten har oxå fått plats i granen Han härstammar från 50 talet.

Eftersom det varit lite dåligt med inlägg den senaste tiden så kommer här en kavalkad av bilder från julen i det gula huset inte långt från kalixälven.



Nötter är ett måste till julen men till nästa jul måste en ny nötknäckare inhandlas pga skaderisken, klämda fingrar, insidan av handen samt flygande nötter.

Den här lilla granen har fått flytta in på övervåningen.
Så även dessa julbonader.


Åsså så klart ytterligare en liten kyrka


Denna kyrka har varit mormors Tycker den är fin fast den är lite "platt"
Så det var allt för nu.
Årets jul blir lugn med en massa god mat, julsånger, sovmorgnar, god choklad, skumtomtar, hemmagjord knäck och wienernougat, även denna egentillverkad.
Ha en riktigt underbar och skön julledighet med massor av lugn och ro. Gå ut och njut av ljuset om dagarna för nu har det vänt och snart är det sommar och ljust dygnet runt.

lördag 20 december 2008

Charlies nya kompis

Det här är Pepsi, en dansk svensk gårdshund. Hon bor bara några hus bort och häromdagen kom hon och hälsade på för att busa med Charlie, och som de busade. Efteråt var han som en blöt lovikkavante full av små snöklimpar men jätteglad över att få busa och trött så klart. Pepsi har lovat att komma på ny busrunda under jul.

Charlie och Pepsi har en liten paus i snöbuset.

fredag 19 december 2008

Hittar inte rätt...

blankett.
Igår var jag hemma från jobbet för vård av sjuk hund (VAH) och jag har sökt och sökt men inte hittar jag den. Alltså blanketten på försäkringskassans hemsida för "vård av sjuk hund" Måste nog skriva till den nya generaldirektören för försäkringskassan och fråga var man hittar det lilla formuläret. Nåja får ta komp så länge.
Anledningen till att jag var hemma var att lilla söta Charlie, (ja jag tycker faktiskt att han är en riktigt söt o go hund) hade tid hos tandläkaren. I det gemensamma väntrummet till tandläkar- och läkarmottagningen fick han träffa en väldigt skällig, liten hund, förmodligen jätteskärrad samt en bullterier med stor plastkrage runt halsen som hade en skada på foten samt ytterligare en hund som var så glad så. Charlie tyckte väl inte direkt att det var nån hit att vara i väntrummet överhuvudtaget och den där skällande hunden var heller inte så kul och när stackars lilla bullterriern med krage kom in och började skälla och rumstrera med sin krage i alla stolar så var måttet rågat tyckte Charlie för då skulle han upp i mattes trygga famn.
Så kom då Charlies tur och vi gick in och när han fick se tandläkaren Kristina så skulle han ut därifrån men snabbt som ögat så hade han fått en lugnande spruta och sen var det dags. De övre hörn (hugg) mjölktänderna skulle dras eftersom de permanenta tänderna redan kommit fram. Matte valde att gå ut och läsa anslagstavlan och broschyrer men alla som känner mig vet att jag är aningens vetgirig så efter en stund så knackade jag på för att i nästa stund stå och se på när några andra mjölktänder lossades från överkäken. Sen var det kloklippning på programmet och när jag såg hur mycket de klippte så skämdes jag Tänk hur jag fjantat runt och knappt klippt något varje vecka Skulle jag hållit på så där så hade ju hundstackarn haft världens längsta klor trots klippning varje vecka. Nå allt var nu klart. Charlie gick på ostadiga men mycket bestämda tassar ut från tandläkaren till bilen och blicken sa tydligt "hit ska jag INTE igen".
När vi kom hem så sov 4,6 kilos hunden i 5 timmar så jag passade på att baka.
Det blev saffransbullar, sirapsbröd och pepparnöter.

torsdag 18 december 2008

Jag har köpt hus !

Jisses tänker ni väl och undrar om jag blivit skvatt galen samtidigt som ni nog också undrar var det huset finns.
Jag bor ju redan i ett hus som har en liten stuga på gården och har desstom en sommarstuga vid vattnet någon mil bort.
Men det kan inte hjälpas för när jag såg dessa hus så blev jag riktigt glad så jag köpte mig EN HEL BY. Tre hus blev det, en liten julklapp till mig själv.
Får man unna sig sånt tro i dessa krisiga julklappstider ?? Husen har fått ta plats i köket, hallen och vardagsrummet.

Köpte dessa hus hos Hjortgården.
Väldigt fina och sprider sånt fint sken ut genom fönstren.

onsdag 17 december 2008

Oj...

Det slog mig precis att det bara är en vecka kvar till jul
Hur ska jag hinna med allt ?

En skumpig färd och snön yrde !

I fredags var jag och några arbetskamrater på äventyr. Vi var och red islandshäst hos Tiljeholmens islandshästar. Det var första gången jag red en islänning. En alldeles otroligt trevlig upplevelse. Det snöade och ett tag blåste det upp till storm men det var ändå alldeles jättehärligt.
Jag tror det är närmare 25 år sedan jag satt på en hästrygg senast men någonstans så sitter det kvar i reptilhjärnan hur man ska göra för att få hästen att stanna i a f och att sakta röra sig frammåt. Resten gjorde hästen själv för det var en van tur-ridningshäst som visste vad som skulle ske utan att man behövde säga så mycket åt henne. Åsk var hästens namn och det var en liten tjej som var lite lagom bestämd och kom någon häst bakom henne för nära så skuttade hon till med bakbenen för att bestämt säga "Kom inte så där nära".
Vi provade TÖLTA. Det tog ett tag att komma på knepet, först var det rätt så skumpigt men när jag väl kom på hur man skulle sitta i sadeln så var det härligt. En lite lagom svängig rörelse och man satt rätt stilla. Så skulle man nog kunna rida en hel dag om man först for på gym och tränade upp vissa delar av kroppen tex lårmusklerna.

Grålle, en av hästarna som var med på turen.
(Bild lånad från Tiljeholmens islandshästgård)

tisdag 16 december 2008

Idag blir Charlie 6 månader

Jepp idag är det bara 6 månader kvar till Charlie fyller 1 år. Tänk det känns precis som om det var igår när jag var till Stefanevas kennel och hämtade hem honom. En liten tvint, ja det är han väl nu också men lite större har han allt blivit.
Förhoppningsvis så kan han tugga i sig ett litet mjukt godis-tuggben men det är inte säkert då han håller på att ömsa tänder. Ska till veterinären på torsdag för att se om det är nåt som är galet i munnen på honom. Ja, jag vet att jag är som en liten hönsmamma men han kan inte ens tugga på en morot längre för att det är tänder lite här och var men kanske inte på rätt ställe. Vi får väl se vad de säger eller om de bara skakar på huvudet och säger att allt är som det ska men tänker att det var då ett himla svamlande för en sån liten hund. Men säg inget till honom både benet och veterinärbesöket är en hemlis.


Nu ska ni få se hur min julkrubba ser ut. Tyvärr så har Maria mist sitt huvud under årens lopp och därför får hon vila i krubbans låda, och fåraherden väntar på att få sitt lilla huvud på plats igen. Men lilla jesusbarnet ligger i krubban precis som han ska. Julkrubban är också en sak som måste fram från år till år.

Josef, jesusbarnet och de tre vise männen sina gåvor.

måndag 15 december 2008

Änglars sång

Jag får nog säga att jag alltid varit rädd om mina grejer. Det här änglaspelet fick jag av min farmor och farfar när jag var en liten tjej, sisådär 8-10 år (nåja jag är inte stor nu heller med mina 160,5 cm över havet däremot har jag väl några fler år på nacken). Det har kommit fram ur jullådan varje år sedan dess och klingar varje år lika fint när ljusen tänds och änglarna dansar runt. Det blir inte riktigt jul utan denna musik.
Mitt änglaspel som jag fick av farmor och farfar
när jag var liten.

söndag 14 december 2008

Vinterbarn

Vinterbarn heter de söta små "julbarnen " i det tidigare inlägget (tomtar på loftet ). Det är den svenske designern och formgivare Christina Uebel som är mamma till dem Man kan köpa dem på Buketten i Kalix.

Äntligen har hon flyttat ner igen

Lilla söta kissen Molly är en svårflörtad tjej. 4 månader har det tagit för henne att tycka att det är okej med en hund i huset, så pass okej att hon kan bemöda sig att komma ner och sitta i fönstrena och titta ut på omgivningarna på nedre planet av huset. Hon mest varit på övervåningen Inte så att hon varit otrevlig utan hon har velat vara för sig själv en stund. Men då det har prasslat i plasten som den rökta skinkan är förpackad i har hon kommit i en rasande fart ner för trapporna och t o m suttit på golvet utmed Charlie för att försöka få sig en liten smakbit.
Nå katter är katter så det är ju bara att acceptera.


Hon är allt go ändå, go´kissen Molly.

lördag 13 december 2008

Tomteland

Dessa små tomtar har varit med ett tag. När jag var liten hade farmor dem i fönstersmygen ovanför träsoffan i matsalsdelen Där satt vi barn och tindrade med ögonen och fantisera om var tomtarna vad på väg, Vad det var i paketen som ligger i den blå vagnen, Hur länge tomten på dass suttit där mm (sen har min pappa berättat att detta julbord även fanns på hans tid när han var en halv-växting).



fredag 12 december 2008

Tre gubbar, Tre gubbar från pepparkakeland

Jag gillar att baka pepparkakor. Goda är de och det luktar gott i hemmet. Tyvärr gick det inte så bra att göra själva gubbarna så det fick bli hjärtan, stjärnor och granar. Har kvar lite deg i kylen så det kanske blir fler kakor till helgen. Vi får väl se vad lusten, orken och viljan säger om det.

torsdag 11 december 2008

Hipp hipp Hurra

Min kära mamma har fyllt 60 år. Men hon ville inte vara hemma utan åkte iväg utomlands, för att besöka tomten. Jag undrar vad hon önskade sig av honom ? De åkte iväg till Rovaniemi, Finland. Men innan hon flydde sin födelsedag så blev hon uppvaktad med blommor och med blader. Dessutom så fick hon sin present: en weekend vistelse i huvudstaden. Däremot vet hon inte än vad hon ska göra där Det får vara en hemlighet ett litet tag till.


Det här fina kortet beställde jag av Anna till min mamma.

onsdag 10 december 2008

Bekännelsernas tid

Jag måste erkänna ytterligare en sak.
Ni vet köksfläktshistorien... den slutade inte riktigt som jag hade bestämt mig för.
Nä för det kom förbi en elektriker som kände och klämde med en massa instrument på köksfläktens kretskort och vips så hade han beställt ett nytt, installerat det och nu har jag en fläkt så gott som ny och en del slantar över.... än så länge.

tisdag 9 december 2008

Tomtar på loftet

Jag måste bekänna en sak. Jag är barnsligt förtjust i tomtar. Här kommer några små tomtar och andra söta små figurer som varje jul plockas fram för att sprida lite julglädje i hemmet.








tisdag 2 december 2008

Ska snålheten få bedra visheten ?

Jag gillar inte när nödvändiga "maskiner" går sönder. Nu är det så att köksfläkten har lagt av, fast den funkar ibland på lägsta hastigheten men oftast inte. Jag har kollat upp saken med kunniga i köks-fläkts-branschen och det sägs att det kan vara kretskortet som är trasigt.
Om det nu är kretskortet som är trasigt är ju då frågan om man ska nöja sig med att inhandla ett nytt. OM man nöjer sig med ett kretskort så gäller det att hålla bägge tummarna och hoppas på att det är där felet sitter så man inte helt plötsligt är lycklig innehavare av ett spillans nytt kretskort till en alldeles jättetrasig fläkt "modell tio år gammal". (Nån som i så fall är intresserad av att köpa ett sprillans nytt kretskort till en nästan-ny köksfläkt :-) )
Det andra alternativet är ju helt enkelt att köpa en ny fläkt, njuta av den os-fria luften och börja baka alla goda bullar och goda små kakor samt invänta dagarna före jul för att bla skicka in skinkan i ungen.
Vadan dessa frågor kan man ju tänka, jo jag tillhör den sparsammare delen av befolkningen, måste fått det i generna :-)
Jag vill absolut inte använda pengarna till en ny köksfläkt Jag vill kunna spendera dem till annat just nu och inte till såna här tråkiga saker som bara ska funka !
Kretskort till köksfläkten

Tja ska man vara riktigt ärlig så har jag nog redan bestämt mig, och den här gången vinner visheten över snålheten, sparsamheten menar jag ju.
Ha en trevlig dag/C

måndag 1 december 2008

Varma fötter och hemtrevnad

Äntligen har jag fått lägga ut mattorna på golvet igen. Det blir en helt annan känsla med mattor på golvet, om inte annat för värmen i fossingarna när man går barfota :-). Charlie som fyller 6 månader den 16 december har blivit ordentligt rumsren även om det händer en olycka ibland, så nu har mattorna fått komma på plats igen i 4 rum på nedervåningen. Jag tänker dock vänta ett tag till med de riktigt stora mattorna som är bökigare att krångla in i tvättmaskinen än trasmattorna, om det skulle hända en liten olycka.
Lillrummet har fått sköna mattor att gå på.
Hallen har också matta numer.
Nackdelen med trasmattor är att det sticker upp små tåtar lite här och var och om man är en hund som heter Charlie så är de otroligt roliga att tugga på och dra i så man får vara i närheten o säga NEJ med den stränga rösten lite då och nu trots att det finns goda tuggben i närheten (de står sig inte så bra i konkurrensen med mattorna)