måndag 28 december 2009

CHARLIE en liten Bichon Havanais

"Rasen härstammar från medelhavsregionen där den varit spridd längs Italiens och Spaniens kuster. Man tror att denna ras kom till Cuba för länge sedan, med italienska sjökaptener på långfärd. Av misstag har hundarnas vanligaste färg, havanna (färg som brun-röd tobak), givit upphov till legenden att rasen skulle härstamma från staden Havanna, Cubas huvudstad.
Händelseutvecklingen har lett till att rasens gamla blodslinjer helt har försvunnit på Cuba. Rasen har bevarats genom att enstaka rasföreträdare har smugglats ut från Cuba till USA.

Bichon havanais skall vara en liten, energisk hund.
Den skall vara lågbent, medlång, riklig, mjuk och helst vågig päls. Rörelserna skall vara livliga och spänstiga.

Rasen är synnerligen uppmärksam, vilket gör den lätt att träna den till vaksamhet. Till sättet är bichon havanais tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig,munter och något av en clown. Bichon havanais tycker om barn och kan leka outtröttligt med dem.

Bichon havanais har lätta och spänstiga rörelser som är tämligen frapperande och som understryker rasens muntra kynne.Rörelserna skall vara fria och parallella.

Det finns två färgvarianter: 1) I sällsynta fall enfärgat rent vitt, eller fawn i all dess nyanser, från ljus fawn tillhavannafärgat (färg som brun-röd tobak); pälsen får även ha fläckar i dessafärger; lätt svärtade hårtoppar är tillåtet. 2) Pälsfärg och fläckar i färger som tillåt under 1) ovan ( vitt, ljus fawn tillhavannafärgat) med svarta fläckar; svart pälsfärg "
(texten hämtad från bbhc.nu)

Läs även artikeln på: http://www.bichonhavanais.se/rasinformation.pdf

1 kommentar:

Lallis - liv och leverne sa...

Ett riktigt Gott Nytt ÅR, önskar jag dig vännen.
Kram Lallis